onsdag 10 december 2008

Den 10 december 2008

Idag är det Nobeldagen och priser delas ut. För tidiga julklappar till de som inte bara varit snälla gossar och flickor, utan också gjort sådant som kallas storverk, för mänskligheten.

Och ibland tänker man att det skulle vara roligt att vara en viktig person. En person som gör skillnad. En som förändrar världen.

Men vilka är det vi minns? Kommer du ihåg namnet på förra årets nobelpristagare? Kanske, kanske inte. Kommer du ihåg namnet på de människor som berört ditt liv? De människor som med sin blotta tillvaro och närvaro är orsaken till att du gått framåt och förändrats till det bättre? Det tror jag.


Vi luras alltför ofta att tro att framgång ska mätas i hur synliga våra liv och vårt arbete är i världens ögon. När framgång egentligen är detta att vi tillåter våra liv mötas och tillåter dessa möten att förändra oss och varandra.
To laugh often and much;
to win the respect of intelligent people
and the affection of children;
to earn the appreciation of honest critics
and endure the betrayal of false friends;
to appreciate beauty;
to find the best in others;
to leave the world a bit better,
whether by a healthy child, a garden patch
or a redeemed social condition;
to know even one life has breathed easier
because you have lived.
This is to have succeeded.
/Ralph Waldo Emerson

Om vi mäter framgång i en stig som trampats upp mellan vänners hus, ett barn som växer upp eller genom ett skratt, då är vi med och förändrar världen.

/Maia

PS. Världen, den värld som vi vill förändra har så många olika storlekar och det kan vara så att det är lika viktigt att beröra en liten, liten värld, som att skaka den stora världen. Som Jarl Hemmer skriver:
Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.


Bild: Wikimedia

1 kommentar:

bluegoose sa...

En så klok och vacker fundering, Maia. Och dikterna ska jag skriva ut och sätta på väggen ovanför skrivbordet så att jag kan lyfta blicken från datorskärmen och ge min själ lite näring ibland.